Informatie sieraden

 

Verzorgingstips om je sieraden zo lang mogelijk mooi te houden

  • De sieraden die ik maak kunnen tegen een spatje water, maar zijn niet waterbestendig. De sieraden zijn niet geschikt om mee te zwemmen of mee te douchen.
  • Bewaar de sieraden in een droge ruimte (dus niet in de badkamer), eventueel in een afgesloten zakje of doosje.
  • Probeer direct zonlicht te vermijden i.v.m. eventuele verkleuringen.
  • Pas op met chemische middelen, deze kunnen de materialen aantasten. Doe het sieraad pas om na het opdoen/gebruik van middel zoals make-up, crèmes, haarlak en parfum.
  • Pas ook op met schoonmaakmiddelen. Draag de sieraden niet wanneer het in contact kan komen met schoonmaakmiddelen. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen om een sieraad zelf te reinigen, maar alleen een droge zachte doek.
  • Zilver, en hiermee ook verzilverde sieraden kunnen na verloop van tijd oxideren. Hierdoor krijgt het een donkerdere kleur, waardoor je een meer antieke look krijgt. Eventueel kun je met een droge zachte (sieraden) doekje het zilver weer schoon poetsen.
  • Verzilverde sieraden en onderdelen zijn voorzien van een laagje zilver. Na veelvoudig dragen zal dit laagje op ten duur kunnen slijten. Hoe snel dit gaat verschilt per persoon en is o.a. afhankelijk van de zuurtegraad van de huid. Echter zal dit proces versnelt worden door direct contact met chemische middelen, crèmes, parfum etc.

Materialen
Voor mijn sieraden werk ik met diverse sieraadonderdelen en materialen. Bij ieder sieraad staat vermeld uit welke onderdelen en materiaal het sieraad bestaat.
Hieronder licht ik de door mij gebruikte sieraadonderdelen en materialen verder toe.

Verzilverde/silverplated sieraadonderdelen:
Dit zijn sieraadonderdelen van een of meerdere onedele metalen (o.a. koper of messing) die voorzien zijn van een laagje zilver.  

RVS/Stainless steel sieraadonderdelen:
Voor mijn sieraden gebruik ik enkel RVS 304 en/of 316. Dit zijn hoogwaardige kwaliteit RVS soorten, met een minimale hoeveelheid nikkel (nikkel wordt gebruikt voor de stevigheid). Het voordeel van RVS is dat het erg sterk is en veelal geen allergische reactie geeft. Daarnaast verkleurt het materiaal niet tot minimaal.

925 zilveren/sterling zilveren sieraadonderdelen:
Dit zijn sieraadonderdelen die voor ten minste 92.5% uit echt zilver bestaan. Enkel zilver is eigenlijk te zacht om voor sieraden te gebruiken. Daarom wordt er een klein deel koper aan toegevoegd om het zilver steviger te maken. 
De meeste mensen kunnen dit materiaal dragen zonder allergische reactie (uitzonderingen daargelaten!).

Aluminium onderdelen (gekleurd)
Aluminium is een zilverkleurig metaal en zeer licht in gewicht, waardoor zeer geschikt voor sieraden. Het voordeel van aluminium is dat dit van zichzelf niet oxideert en dus niet verkleurd.
Wel is het mogelijk om aluminium te kleuren. Dit gebeurt door middel van anodiseren, waarbij het metaal met een oppervlaktebehandeling voorzien wordt van een oxidelaag en zorgt voor de kleuren op het aluminium.

Klei
Bij veel van mijn sieraden maak ik gebruik van klei, bijvoorbeeld voor een sierlijke omranding van de cabochon steen. Hiervoor gebruik ik polymeer klei die na afbakken goed stevig is. Ondanks dat het een materiaal hard wordt, blijft het enigszins een kwetsbaar materiaal. Sieraden met klei zijn daarom ook minder geschikt voor (kleine) kinderen en er dient met enige voorzichtigheid mee omgegaan te worden.
Het advies is ook om deze sieraden apart op te bergen in bijv. een zakje of doosje in plaats van met andere sieraden in eenzelfde sieradendoos.

Glas
Voornamelijk de cabochon stenen die ik gebruik zijn transparante glazen stenen. Doormiddel van diverse materialen creëer ik hier verschillende patronen en texturen op, zoals een marmerpatroon en een crackle textuur. Vele kleuren en kleurcombinaties zijn hierbij mogelijk.

Edelstenen
Voor diverse sieraden maak ik gebruik van edelstenen, voornamelijk in de vorm van kralen. Naast de diversiteit in kleuren en materialen, staan edelstenen ook bekend om ieder hun eigen betekenis en werking te hebben. Bij ieder sieraad staat in de omschrijving aangegeven welke edelsteen ik heb gebruikt met een korte beschrijving over de betekenis en werking hiervan. 

Nikkel en Lood
De materialen die ik gebruik voor mijn sieraden zijn allemaal lood en nikkel veilig. Dit betekent dat er geen lood en geen tot slechts een zeer kleine hoeveelheid nikkel in (de buitenste laag van) de materialen zit, wat geen allergische reactie op deze materialen zou mogen geven. Voor de verzilverde onderdelen die ik gebruik betekent dit dat de buitenste, zilveren laag geen lood of nikkel bevat. De kern van het onedele metaal kan wel lood en/of nikkel bevatten.

 

Allergieën
Het is lastig voor iemand anders te bepalen tegen welke materialen iemand kan en welke materialen wel of geen allergische reactie zullen geven. Ik kan hierover dan ook beperkt advies in geven. Naast een eventuele nikkelallergie kan men namelijk ook allergisch zijn voor andere materialen in een sieraad, waardoor mensen zelfs door het dragen van sterling zilveren onderdelen een allergische reactie kunnen krijgen. Uiteindelijk werkt het het beste om zelf verschillende materialen uit te proberen om te testen tegen welke materialen je wel of niet kunt.
Disclaimer: gedragen sieraden kunnen niet retour gestuurd worden.